Nenechme kulturu utichnout!

Nenechme kulturu utichnout!

Unie orchestrálních hudebníků ČR spouští novou kampaň s názvem Nenechme kulturu utichnout!

Iniciativa je reakcí na vládní škrty v rámci tzv. konsolidačního balíčku, jenž ovlivní státní rozpočet v roce 2024. Vládní kroky výrazně dopadnou na všechny složky resortu kultury. Jejich realizace bude znamenat výrazné omezení velké části aktivit a služeb pro veřejnost, ale také se významně dotkne sociálního postavení zaměstnanců.

Lidé zaměstnaní v kultuře již před těmito kroky patřili k nejhůře placeným skupinám zaměstnanců ve veřejných službách a státní správě. Tento stav trvá navzdory tomu, že se většinou jedná o vysokoškolsky vzdělané odborníky a odbornice, kteří pracují v muzeích, galeriích, knihovnách.

Aktuální situace ohrožuje zejména státní příspěvkové organizace. Škrty mohou výrazně ohrozit jejich chod, protože v některých institucích hrozí hromadné propouštění. Kumulativní dopady různých opatření a zákonných úprav v konsolidačním balíčku ve svém součtu neznamenají snížení objemu na platy jen o 2 %. Důsledky jsou bohužel daleko vyšší.

Vláda svými kroky doslova ohrožuje existenci české kultury, hrozí paralýza jejího chodu a zhoršení již tak bídné situace zaměstnanců.

Z tohoto důvodu Výbor základní odborové organizace OSPKOP v Národním muzeu vyjadřuje podporu této inciativě a připravuje své aktivní zapojení do ní. Inciativu také podpořil náš odborový svaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *